Pikkuprovinssi är barnens egna festival som har ordnats av Barnkulturcenter Louhimo, till vars program hör en mångsidig servering av bl a musik, cirkus, dans och teater, den ordnas typiskt årligen i maj, men under de senaste åren har genomförandet ändrat form på grund av den varierande coronasituationen. Se aktuella uppgifter på program-sidan.

Bandevenemang

Den traditionella Pikkuprovinssi bandgevenemang ordnades för första gången under våren 1995 i Törnävänsaari, när Jyrki Keskinen som handledde bandgruppen i Törnävä skolan fick en idé om barnens gemensamma spelevenemang. Det blev ett litet uppehåll i att ordna evenemanget när man kom in på 2000-talet, men år 2007 började Barnkulturcenter Louhimo och Seinäjoen elävän musiikin yhdistys SELMU ry tillsamman ordna Pikkuprovinssi återigen på Rytmikorjaamo. År 2017 återvände evenemanget tillbaka till Törnävänsaari paviljong.

I Pikkuprovinssis bandevenemang uppträder årligen band från Louhimo verksamhetsområde. Under sin historia har evenemanget erbjudit en plats för uppträdande för över 175 band med medlemmar i lågstadieskolåldern och samtidigt möjliggjort många musikentusiaster den första erfarenheten av att uppträda i publiken.  

En festival för hela familjen

År 2017 uppstod det parallellt med Pikkuprovinssis traditionella bandgenomgång hela familjens festivaldag med stöd av finansiering från Undervisnings- och kulturministeriet och SKR Södra-Norrbotten, genom vilken programmet på evenemanget har utvidgats från musik även till övriga konstarter. En festivaldag som är öppen för alla och kostnadsfri inbjuder barn och familjer till mångsidig konst- och kulturverksamhet samt avslappnad tillvaro tillsammans. Festivaldagen har ordnats fyra gånger i Törnävänsaari. Under de senaste tre åren har programinnehållet ordnats i flera olika omgångar under våren, sommaren och hösten. Se aktuella uppgifter på Program-sidan.

Löytöretki – Upptäcktsresan

Pikkuprovinssis upptäcktsresa är en rutt som har riktats mot barn och familjer i omgivningarna av Törnävänsaari och Ruutipuisto naturskyddsområdet, som uppstod under våren 2021, när Pikkuprovinssi inte på grund av Coronapandemin kunde ordnas i sitt traditionella format.  Med hjälp av upptäcktsresan ville man framföra den stämningen som man var bekant med från Pikkuprovinssi för besökarna att uppleva på ett coronatryggt sätt.  Längs rutten finns bl a dekorationer och samfällighetskonstverk som barn och ungdomar har gjort, uppgifter samt videor som öppnar sig med hjälp av en QR-kod. Upptäcktsresan kan upplevas igen i maj 2024. Se aktuella uppgifter på Program-sidan.